Memoranda (مموراندا)
مخاطبین این بازی باید بدانند
بازی «مموراندا» یک بازی ایرانی در سبک معمایی است که دارای طراحی ظاهری نسبتاً خوبی است. این بازی در سال 2017 ساخته شده است و هم اکنون برروی فروشگاه های خارجی نیز عرضه شده است. از نظر سبک بازی معمایی، مموراندا موفق شده تا حد بسیار زیادی این نوع سبک بازی را به خوبی در خود اجرا کند اما متاسفانه طراحی معماهای بازی به شدت ضعیف و بی ربط هستند. در ابتدای بازی معماها به صورت منطقی و با دلیل کنار یکدیگر قرار گرفتهاند اما با پیشرفت در روند بازی، کارهای شخصیت اصلی (میزوکی) به اموری بی معنی و به همراه سرانجام های بیربط تبدیل میشوند که این اتقاق باعث افت گیمپلی (روند بازی) میشود و بازیکن را نسبت به انجام بازی بی اشتیاق میکند. منطقی بودن و نتایج اعمال شخصیت بازی در بازی های معمایی از مهمترین عناصر در ساخت یک بازی معمایی است که در بازی های مطرح این سبک به خوبی رعایت میشود.
داستان بازی
البته باید به این مسئله توجه کرد که داستان این بازی از روی یکی از کتاب های نویسده ژاپنی به نام «Haruki Murakami» است که در کشور ما هم طرفداران زیادی دارد و فضای داستانی کتاب دنیای عجیب و غیرمنطقی را نشان میدهد. داستان درباره دختری است که بخشی از حافظه خود را از دست داده و هرروز صبح که بیدار میشود یک ملوان پیر را در جلوی خود میبنید. حال باید به دنبای دلیل دیدن این پیرمرد خیالی رود تا بتواند دوباره خواب راحت داشته باشد و حافظه خود را به دست آورد.
معماهای بازی
اتمام بازی زمان زیادی لازم ندارد اما معماهای داخل بازی تقریبا سخت هستند و ممکن است بازیکن در برخی قسمت های بازی دچارسردرگمی شود. البته بازیکن میتواند تمامی اشیای مهم در هرتصویر را مشاهده کند اما درک ارتباط این اشیا حتی بازیکنان حرفهای را به چالش میکشاند. در نسخه های جدید بازی، زیرنویس فارسی در بازی قرار داده شده است اما برای درک داستان بازی و برخی اتفاقات، بازیکن حتما باید به زبان انگلیسی مسلط باشد.
مخصوص والدین
«مموراندا» بازی معمایی ایرانی؛ ممکن است در نگاه اول به این فکر کنید که با انتخاب یک بازی ایرانی در سبک معمایی علاوه بر سرگرمی، جنبه های آموزندگی هم برای فرزند خود فراهم خواهید کرد، اما متاسفانه در این بازی این مسائل رعایت نشده است. نکته مثبت این بازی تنها میتواند طراحی نسبتا زیبا و باکیفیت بازی برای یک عنوان ایرانی باشد. اما بازی دارای معماهای بسیار خسته کننده و دشوار است و بازیکن بدون داشتن تسلط به زبان انگلیسی، به هیچ عنوان متوجه داستان بسیار عجیب بازی نخواهد شد. داستانی که در آن موجودات خیالی دیده میشوند، برخی حیوانات حرف میزنند و برخی به انسان تبدیل میشوند. البته در نسخه های جدید بازی، زیرنویس فارسی در بازی قرار داده شده است اما با این حال درک داستان بازی که از داستانهای یک نویسنده مشهور ژاپنی اقتباس شده است، برای سنین پایین پیچیده است. روند بازی نیز پس از مدت کوتاهی به روندی خسته کننده و بی منطق تبدیل میشود که بازیکنان را به انجام بازی بی میل میکند.
البته نمیتوان منکر موفقیت های زیاد این بازی هم در جشنواره های ایرانی و همچنین عرضه در بازارهای خارجی شد. اما اگر فرزند شما یک بازیکن آشنا به این سبک از بازها باشد، ممکن است پس از انجام این بازی، نظر مثبتی غیر از طراحی زیبای بازی و فضای داستانی ویژه آن نداشته باشد.
داستان بازی درمورد دخترجوانی بهنام «میزوکی» است که مشکل فراموشی نامش را دارد. علاوه بر این، بیخوابی و یکپیرمرد عجیب که شبها در زیر تختش ظاهر میشود نیز بر مشکلاتش افزودهاست. میزوکی به دلیل مشکل حافظهاش عادت بهاستفاده از مموراندا دارد. مموراندا برگههای کوچکی هستند که بر روی آنها دستنوشتههای متعددی به قصد فراموش نکردن کارهایی خاص نوشته میشود. در بازی بعد از هر رخداد یا اتفاق خاص داستانی، میزوکی آنها را در دفترچهای که همراه خود دارد یادداشت میکند و کمکحالی نیز برای شما میشود تا بتوانید راهحلی برای حل بعضی معماها و یا مکان بعدی که باید به آن بروید را بیابید.
فضای سورئالیستی و وهمانگیز بازی، اتمسفری مضطربکننده با خود به همراه دارد که این موضوع در کنار وجود شخصیتهای عجیبالخلقه در طول بازی، تجربه بازی را برای کاربران کمتر از 15 سال نامناسب میسازد.